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Na loukách v okolí Carcassonne trpělivě čekají pastýři, dokud se jim nesejde 
celé stádo, pěkně ovce za ovcí. Musí ale dávat pozor, aby jejich plány dříve, než 

své stádo dovedou bezpečně do salaše, nepřekazil vlk.
Díky kopcům může ve správnou chvíli hráč získat zpět vládu nad územím, 

které se zdálo být už téměř ztracené. 
Velkou radost mají mniši z dobře založených vinic v okolí svých klášterů.

Ovce a kopce

Herní materiál

• 18 nových kartiček krajiny (označených )

• �18 žetonů s ovcemi a vlky (4 x 1 ovce, 5 x 2 ovce, 5x 3 ovce,  
2x 4 ovce, 2x vlk)

• 1 plátěný sáček

• �6 figurek pastýřů 
v 6 barvách

Příprava hry
Žetony s ovcemi a vlky dejte do sáčku. Každý hráč obdrží na začátku hry navíc ještě 
1 figurku pastýře ve své barvě, kterou si přidá ke svým ostatním figurkám. Nové 
kartičky krajiny zamíchejte společně s ostatními kartičkami.  Během hry platí všechna 
doposud známá pravidla Carcassonne, s výjimkou změn popsaných v těchto 
pravidlech.

Pastýři a ovce
Zapojení pastýře do hry: Přiloží-li hráč v průběhu hry kartičku, na které se 
nachází část louky, může se rozhodnout, zda běžným způsobem umístí jednoho ze 
svých družiníků, nebo postaví na louku pastýře. V případě že hraje pastýřem, 
vytáhne si hned po jeho umístění jeden žeton ze sáčku. Pokud je na žetonu ovce 
(či více ovcí), položí jej ke svému pastýři na louku. Vytáhne-li si vlka - bohužel, 
smůla! Hráč vrátí žeton zpět do sáčku a vezme si pastýře zpět do své zásoby. 
Pastýře může hráč postavit na louku i v případě, že už je louka obsazena sedlákem. 
Nesmí ho tam však umístit, pokud už je na louce jiný pastýř.

Rozšiřování stáda: Vždy když hráč rozšíří přiložením nové kartičky louku, na 
které stojí jeho pastýř, může se rozhodnout mezi dvěma akcemi (před tím ještě 
může podle normálních pravidel umístit figurku ze své zásoby):
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Příklad: Červený a modrý pastýř 
stojí na jedné louce, na které leží 4 
žetony s celkem 8 ovcemi. Červený je 
na tahu, rozšíří louku a rozhodne se 
zahnat stádo do salaše a zhodnotit ho. 
Červený a modrý tak dostanou oba po 
8 bodech. Žetony s ovcemi se vrátí zpět 
do sáčku a pastýře si hráči vezmou zpět 
do zásoby.  
Pokud se červený rozhodne rozšířit 
stádo a vytáhl by vlka, nezískal by body 
za ovce žádný z pastýřů.

• �rozšíření vlastního stáda (vytažení dalšího žetonu ze sáčku) nebo
• zahnání stáda do salaše (zhodnocení vytvořeného stáda). 

Rozšíření stáda
Hráč si vytáhne nový žeton ze sáčku.
1. �Vytáhne-li žeton s ovcemi, rozšíří své stádo. Hráč položí tento žeton 

k ostatním na kartičku ke svému pastýři.
2. �Vytáhne-li žeton s vlkem, zažene vlk všechny ovce. Hráč musí 

všechny dosud nasbírané ovce z louky odstranit a vrátit je společně s 
vlkem zpět do sáčku. Jeho pastýř už nemá žádnou práci, a tak si ho 
hráč vezme zpět do zásoby.

Zahnání stáda do salaše
Hráč se rozhodne, že už své stádo nechce dále rozšiřovat a nebude tahat nový 
žeton ze sáčku. Místo toho své stádo zhodnotí. Za každou ovci na louce obdrží 
hráč v tu chvíli 1 bod (jednotlivé žetony mají hodnotu od 1 do 4 bodů). Po 
vyhodnocení vrátí hráč všechny žetony zpět do sáčku a vezme si pastýře zpět do 
své zásoby.

Více pastýřů na jedné louce: V průběhu hry může dojít k propojení dvou a více 
samostatných luk s pastýři, a tak se dva a více pastýřů mohou ocitnout na jedné 
společné louce. Od té chvíle se stáda všech pastýřů na louce počítají jako jedno 
společné stádo. Každá další ovce, která přibude na společnou louku, se započítává 
všem pastýřům. Pokud jeden z pastýřů zažene stádo do salaše a zhodnotí je, 
dostanou všichni pastýři na louce stejný počet bodů (sečtou se všechny ovce od 
všech pastýřů, které se na společné louce nacházejí) a všichni si musí vzít svého 
pastýře zpět do své zásoby.
Vytáhne-li si jeden z hráčů vlka, je celé společné stádo ztraceno. Všechny žetony 
s ovcemi se vrátí do sáčku a všichni hráči si vezmou své pastýře z louky zpět do zásoby.
Figurka pastýře se dá využít pouze k „opatrování“ stáda. Nelze s ní nahradit 
ostatní družiníky a nezohledňuje se při žádném jiném bodovém vyhodnocování. 

Pokud stojí pastýř s ovcemi na louce na 
konci hry, nezapočítává se jejich hodnota 
do závěrečného sčítání bodů.
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Příklad: Červený a modrý mají 
v době uzavření města každý ve městě 
jednoho rytíře. Červený rytíř ovšem 
stojí na kopci. Červený díky tomu 
získává 10 bodů za město sám. Modrý 
nedostane body žádné.

Kopce � (Idea: Manfred Keller)

Přiložení kartičky a umístění figurky: 
Pokud si hráč vytáhne kartičku se symbolem 
kopce, okamžitě si vytáhne ještě jednu další 
kartičku. Tu neodkrývá (ani sám se na ni 

nepodívá), a zasune ji pod kartičku s kopcem. Kartičku s kopcem pak podle 
běžných platných pravidel přiloží a smí na ni běžným způsobem umístit svoji 
figurku. Kopec platí pro celou kartu, tedy pro každé na ní vyobrazené území 
(město, cesta, louka).
Vyhodnocení: Figurka na kopci přináší výhodu při remíze v rámci 
vyhodnocování převah. Pokud se tedy vyhodnocuje území (město, cesta, louka), 
na kterém stojí ve shodném počtu figurky více hráčů, započítají se body pouze 
tomu hráči, jehož figurka stojí na kopci. Nepřidělují se body více hráčům se 
shodným počtem figurek (jak tomu je podle základních pravidel).
Při převaze figurek jednoho hráče nemají figurky na kopcích žádnou zvláštní 
funkci. Stejně tak nemají kopce vliv při vyhodnocování pastýřů, případně dalších 
speciálních figurek z jiných rozšíření hry. Po vyhodnocení si hráč bere figurku 
z kopce zpět do zásoby. Toto platí i při vyhodnocování na konci hry.

Vinice
Přiložení kartičky: Kartička s vyobrazením vinice se pokládá ve 
hře podle běžných pravidel. Je-li uzavřen klášter, získá jeho majitel 
za každou vinici, která leží na přilehlých 8 kartách 3 body navíc. 
Jedna vinice může přinést body i několika klášterům v okolí. Není-li 
klášter na konci celé hry uzavřen, 

nepřináší vinice jeho majiteli v závěrečném 
hodnocení žádné body navíc.

Příklad: Červený uzavřel svůj klášter.  
V jeho okolí se nacházejí dvě vinice.  
Červený  tak získá 9+3+3=15 bodů.  
Pokud by v průběhu hry uzavřel klášter 
i modrý , získá za vinici také 3 body navíc.
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Nové kartičky krajiny

Pravá strana kartičky se přikládá 
k městu. Horní a dolní část města 
jsou oddělené. Přiložíme-li zprava 
kartičku města, obě části 
propojíme.

Pravá strana kartičky se přikládá 
k louce. Horní a dolní louka jsou 
od sebe odděleny. Přiložíme-li 
zprava kartičku s loukou, obě části 
propojíme.

Zvláštní případ: Pokud přiložíte tyto dvě kartičky 
takto k sobě, počítají se všechny části města jako 
propojené.

Zvláštní případ: Pokud přiložíte tyto dvě kartičky 
tímto způsobem k sobě, počítají se obě části města 
jako od sebe oddělené. Horní a dolní louka jsou také 
od sebe oddělené.

Příklad: Pravá kartička propojí 
obě předtím oddělené části města 
na kartičce levé.

Příklad: Pravá kartička propojí 
obě předtím oddělené části louky 
na kartičce levé.

Rozšíření 3: Princezna a drak 
Pokud drak vstoupí na políčko, na kterém stojí pastýř (a jeho ovce), okamžitě ho 
sežere i s celým stádem. Pastýře si hráč bere zpět a žetony ovcí vrátí do sáčku. Toto 
je vlastně výjimkou k pravidlům draka, který jinak požírá jen běžné figurky. Ovce 
jsou pro draka prostě příliš lákavé, a proto je není schopen od ostatních figurek 
rozlišit. I pokud je na jedné louce více pastýřů, drak sežere v jednom okamžiku 
vždy jen jednoho pastýře a všechny ovce na jeho kartičce.

Domeček rozděluje 
cestu na dvě části 
(cesta u domečku 
končí a začíná).

Louky mezi dvěma 
částmi města nejsou 
propojené.

Pokud máte jakékoliv dotazy nebo připomínky,  
velmi rádi Vám odpovíme. 

Více informací o hře i jiných stejně kvalitních hrách  
najdete na www.hrajeme.cz.

REKLAMACE: V ojedinělých případech se stane, že ve hře chybí některá 
část herního materiálu. V takovém případě se nemusíte se hrou vracet 

do prodejny, ale můžete se obrátit přímo na nás.  Napište mail na 
info@mindok.cz nebo zavolejte na 272 65 66 10, 

my  vám  chybějící herní materiál ihned pošleme.
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